Ralph gemser

Over Ralph

Muga Mushin Ryu Karatedo wordt geleid door sensei Ralph Gemser. Al op jonge leeftijd werd hij geïnspireerd door films van Bruce Lee en kungfu films bij het plaatselijke buurthuis. In datzelfde buurthuis begon hij op achtjarige leeftijd met judo lessen maar veel verder dan de oranje band kwam het niet. De magie van het flitsende handen- en voetenwerk ontbrak, maar een karateschool destijds als alternatief was nog niet voor handen. Later volgde hij zijn eerste trainingen bij Kyokushin Karate Hengelo en Shotokan Twente.

Waarom karate?

Hoewel voetballen zijn eerste passie was (jarenlang actief als voetballer en trainer op acceptabel niveau) besloot hij na diverse pauzes karate en een zware knieblessure zich na de revalidatie volledig te richten op karate. Was inmiddels al midden twintig. Maar moest zichzelf hervinden. De balans in het fysieke en mentale was flink verstoord. De Yogaschool in Enschede voorzag in deze behoefte. In een oude dojo aan de Alleeweg. Hoewel er niet specifiek een stijl beoefend werd kwamen kempo en shotokan het meeste overeen met de huidige stijl in onze school.

Daar werd hij wegwijs gemaakt in karate als levensstijl. Soms hard, maar rechtvaardig. Sindsdien beoefend hij nu al meer dan 25 jaar karate en verzorgt ruim 10 jaar les aan jeugd en volwassenen. Sinds december 2012 officieel onder de naam Muga Mushin Ryu Karatedo. Als dojoleider altijd in de weer op zoek naar vertering van kwaliteit. Het doorgeven van kennis aan leerling. Gespecialiseerd in het opleiden van gedegen karateka’s totdat zij hun eigen weg “do” van karate kunnen bewandelen. Een inspirator voor jong en oud, bereikbaar zijn voor degene die zowel op hoog als op recreatief niveau tot hun trekken komen. Ralph behaalde de derde dan in 2021.

Manier van lesgeven

Daarnaast nog altijd zelf actief. Bij de club of ergens anders. “Karate is een deel van mijn leven geworden”. “Ik hamer op discipline en respect en vind persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk”. “Karate is toepasbaar in het dagelijkse leven”. “Het help je sterk te zijn op het fysieke en mentale vlak”. Naast de verdieping in de stijl shotokan is sensei Ralph Gemser vooral geïnteresseerd in de praktische en realistische toepassing van Bunkai Kata. Daarnaast veel ervaring als zelfstandige in het geven van weerbaarheidstraining in het onderwijs. Maar karate zit in zijn ziel. En waarvan hij zelf zegt, gezegend met een geweldig team van sensei’s.